in 2025 ga ik het anders doen!

In 2025 ga ik het anders doen!

De zin en onzin van goede voornemens

Hopelijk ben je lekker opgeladen tijdens de kerst- en oud & nieuw periode! Als je echt tot rust bent gekomen tijdens deze donkere dagen begin je vast alweer te borrelen en bruisen: nieuwe ideeën om het dit jaar anders te doen. Ik vind het best wel komisch hoe we elk jaar starten met hetzelfde ritueel. Na het uitspreken van ‘De Beste Wensen’ komt steevast de vraag:

Wat zijn jouw goede voornemens voor dit jaar?

Het valt me op dat de antwoorden vaak gaan over de eigen gezondheid.
‘Twee keer per week sporten’,
‘Door de week geen alcohol’
of nog doelgerichter:
’20 kilo afvallen’

Sommigen hebben goede voornemens voor hun business.
‘Luisteren naar de ideeën van mijn collega’s’,
‘Elke week drie nieuwe prospects bellen’,
of nog resultaatgerichter:
‘20% groei in verkoop’

Blue Monday

Zo’n 50% van de mensen geeft deze goede voornemens op in de derde week van het jaar. De symbolische ‘Blue Monday’ valt dit jaar op 20 januari. Het is de dag waarop we de handdoek in de ring gooien. Na 3 enthousiaste weken stellen we vast dat we echt geen zin hebben om wéér naar de gym te gaan. Een depri-dag, waarop we constateren dat we wel graag anders willen, maar het uiteindelijk toch niet kunnen. Er vindt geen verandering plaats en de gewenste resultaten blijven uit. 

Waarom trappen we er ieder jaar weer in? Hoe komt het dat we onze goede voornemens zo moeilijk kunnen omzetten in structurele resultaten? 

Kink in de kabel

Laten we er wat dieper induiken om te zien waar de kink in de kabel zit. De basis aanname is dat je resultaten kunt bereiken door je gedrag structureel te veranderen. En om dat nieuwe gedrag echt te laten zien, laat je je brein goede voornemens formuleren. Door die voornemens te delen met anderen creëer je extra peer pressure om jou aan te zetten tot het gewenste gedrag. 

Hierbij wordt één stap over het hoofd gezien. Tussen gedachten en gedrag zit een onmisbare schakel. Een element dat de hele dag bepaalt welke gedragingen je werkelijk laat zien: dat zijn je emoties. Dr. Joe Dispenza noemt ‘emotion’ ook wel de afkorting van ‘energy in motion’. Het is de energie in je lijf die jou in beweging brengt. Het zijn positieve gevoelens van enthousiasme, verbondenheid en voldoening. Maar ook de negatieve gevoelens van boosheid, jaloezie of afkeer. 

In mijn boek ‘Het Draait NIET om Jou’ beschrijf ik hoe onze cultuur geen raad weet met emoties. Vooral de zogenaamde ‘negatieve’ emoties duwen we weg. We willen ze niet voelen. We zien onze emoties als ballast en vluchten weg in zaken waarvan we weten dat ze niet goed voor ons zijn. Dit kan op vele manieren: Netflixen, social media, junkfood, frisdranken, roken en alcohol zijn voor de hand liggend. Maar ook te hard werken, excessief sporten, je agenda volplannen met sociale activiteiten en het aaneenrijgen van festivals en vakanties: het zijn allemaal pogingen om je geest af te leiden en het ongemak in je lijf te verdoven.

We zijn bang voor onze emoties. We begrijpen niet waar ze vandaan komen. We vermijden ze. En daardoor missen we een unieke kans om écht te groeien.

Je krachtige onderbewuste

Goede voornemens ontwikkelen we met ons bewuste brein. We analyseren wat beter kan en nemen ons voor om het anders te doen. De uitdaging is echter dat we slechts 5% van onze gedachten bewust creëren. Elke dag heb je zo’n 60.000 gedachten. En het overgrote deel van deze gedachten ontstaat vanuit je onderbewuste. Je onderbewuste is een waanzinnig krachtige database die 24/7 in vol bedrijf is. Ook als je slaapt! 

Met je 5 zintuigen – zien, horen, proeven, ruiken en voelen – neem je zo’n 40 bits aan data per seconde waar. Ondertussen werkt je onderbewuste aan het duiden van deze data en het aanvullen ervan met informatie die je niet bewust waarneemt. En de capaciteit die dat vergt is vele malen groter – het verwerkt bijna een miljoen keer meer bits per seconde! 

Hoe gaat dit in z’n werk? Je onderbewuste is als een mega-bibliotheek waarin alle ervaringen uit het verleden liggen opgeslagen. Die opslag koppelt de 5 datapunten van je zintuigen – beeld, geluid, smaak, geur en tast – met de gevoelswaarde die je beleefde tijdens de waarneming. Het onderbewuste is maar op één ding uit: jouw veiligheid. Het zal ervoor zorgen dat jij elke omstandigheid wegblijft van gevaar. Het wil jouw ervaringen daarnaast zo plezierig mogelijk voor je maken. 

En dus vergelijkt het onderbewuste al je waarnemingen met de opgeslagen datapunten uit je verleden. De gevoelswaarde die daarbij ook is opgeslagen is doorslaggevend voor de actie die je onderbewuste neemt. Lijkt de situatie waarin je je nu bevindt op een hele positieve ervaring uit het verleden? Dan wil je onderbewuste je dit graag opnieuw laten ervaren. Heeft je huidige situatie veel kenmerken die lijken op een onmacht ervaring uit in het verleden? Dan zal je onderbewuste je willen waarschuwen. En welke taal gebruikt je onderbewuste daarbij? Inderdaad, je emoties! 

Die verrekte jeugd!

Oké, dus mijn negatieve emoties waarschuwen mij voor gevaar. Dan is het toch juist verstandig om te stoppen met activiteiten die niet fijn voelen?

Dat zou zo zijn als je emoties het altijd bij het rechte eind hebben. Als ze altijd zouden aangeven wat voor jou als volwassene het beste is in de situatie waarin je je bevindt. Maar is dat zo? Uit welke periode in je leven stammen de ervaringen die je onderbewuste gebruikt als referentie voor je huidige ervaring? Uit decennialang psychoanalytisch onderzoek blijkt dat meer dan 90% van deze ervaringen zijn terug te voeren naar de eerste 6 jaar van ons leven. 

Een kind heeft in die vroege jaren een waanzinnig vermogen om snel te leren. Dat doen ze niet cognitief zoals volwassenen, die eerst de theorie willen snappen en het geleerde dan langzaam proberen toe te passen. Kinderen leven als het ware permanent in een droomwereld. De wereld om hen heen en hun innerlijke fantasie gaan naadloos in elkaar over. De poort naar hun onderbewuste staat nog wagenwijd open. Dit is wetenschappelijk vast te stellen door de frequentie van hun hersengolven te meten in een EEG (echo encefalogram). Kinderhersenen zenden de hele dag vooral thèta-golven uit, die overeenkomen met onze hersengolven als we ’s nachts actief dromen tijdens onze slaap.

Dus hoe leren kinderen? Ze kijken simpelweg hoe een ander iets doet, en passen het spelenderwijs meteen toe. Ze zijn als een lege computer die nieuwe software programma’s downloadt van het internet. Zo spreken ze in no time accentloos meerdere talen die in hun omgeving worden gesproken en leren ze sporten te beoefenen of muziekinstrumenten te bespelen.

Zo ontstaan patronen

Dit mechanisme heeft grote voordelen, maar ook een nadeel. Kinderen voelen vanaf hun geboorte feilloos aan dat ze volledig afhankelijk zijn van anderen om te kunnen overleven. Eerst zijn dat de ouders of verzorgers, later ook leraren, trainers of andere kinderen. Elk klein kind ervaart situaties waarin ouders er even niet voor hen zijn. Ze worden bestraft als ze hun creativiteit uitleven. Ze hebben moeite om aansluiting te vinden bij anderen. Een kind ervaart zo’n situatie van onmacht als levensbedreigend, in de meest letterlijke zin. Zonder de hulp en bevestiging van anderen voelen ze zich ten dode opgeschreven.

Wat doet je onderbewuste met zulke ‘negatieve’ ervaringen? Het koppelt de hoogste emotionele alarmfase aan de zintuigelijke waarnemingen van dat moment. Er nestelen zich patronen en daarmee verbonden overtuigingen in je onderbewuste. Die moeten voorkomen dat je ooit weer in zo’n situatie van ‘gevaar’ terecht komt. ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik hoor er niet bij’, of ‘Ik verdien geen succes’ zijn voorbeelden van zulke overtuigingen. Maar ook ‘Ik moet controle houden’, ‘Ik moet erkenning krijgen’ of ‘Ik moet rijk worden’ komen vaak voor. Zonder dat je het doorhebt, komen bijna al jouw drijfveren en patronen voort uit negatieve jeugdervaringen.

Ontwikkel je leiderschap

Tijdens je jeugd hadden deze patronen een functie. Ze wilden je behoeden voor gevaar. Maar nu je volwassen bent dienen veel van je patronen je niet meer. Vaak belemmeren ze je in je functioneren. Ze weerhouden je om je talenten echt te ontwikkelen. En dat is precies wat er gebeurt met je goede voornemens. Met je bewuste brein weet je uitstekend wat goed voor je is. Maar je onderbewuste patronen gaan je voornemens ondermijnen. Onderbewust leeft er een overtuiging dat je dit niet kunt, dat het geen zin heeft, je het niet waard bent, of dat het toch te zwaar is voor je. En omdat je 95% van de tijd niet bewust bent van je acties, is je onderbewuste op de lange termijn vele malen sterker dan je bewuste brein. 

Is het dan zinloos om goede voornemens uit te spreken? Zit je permanent gevangen in je onbewuste patronen? Is elke poging om jezelf te ontwikkelen gedoemd te mislukken? 

Zeker niet, als je je energie maar richt op de juiste ontwikkeling. Je wilt zicht krijgen op je patronen. Ze tegen het licht houden en bepalen of ze je nog dienen. Alles wat aan de oppervlakte komt, heeft de neiging om op te lossen. Leiders die echt impact willen maken durven zo’n innerlijke reis te maken. Ze leren hoe ze zich bevrijden van hun belemmerende patronen. Je onderbewuste ondermijnt dan niet langer je goede voornemens, maar zal deze juist ondersteunen.

Synchroniciteit

Wat er dan gebeurt is pas echt bijzonder. Je vervangt de angst in je leven door een diep vertrouwen dat het leven het beste met je voor heeft. Je bent hier met een opdracht en die ga je in al je vezels voelen. Door je aandacht te richten op die opdracht gaat je onderbewuste voor jou aan het werk. Je komt steeds vaker op het juiste tijdstip op de juiste plek. Met een sjiek woord heet dat ‘synchroniciteit’. 

Je ontmoet mensen die jouw missie een stap verder kunnen helpen. Je krijgt kennis en inzichten uit de meest ‘toevallige’ bronnen. Je trekt anderen aan die jouw visie inspirerend vinden. Ze willen met jou werken aan het realiseren van jouw droom. Je goede voornemens waren eerst een doel op zich, maar worden nu slechts een middel om jouw grotere visie te bereiken. Of je gaat inzien dat sommige voornemens je visie helemaal niet ondersteunen. Je onderbewuste had het dus toch bij het rechte eind om in de weerstand te gaan. Kortom, je gaat voorbij je patronen naar de kern van jouw intuïtie. Dat wordt de GPS waarop jij je leiderschap gaat navigeren. 

Hoe we jou begeleiden

En dat is precies waar onze leiderschap programma’s zich onderscheiden. Wij duiken onder de motorkap. We werken met jou en je team allereerst aan een diep inzicht in jullie eigen patronen en drijfveren. Wat belemmert je in je functioneren? Wat gebeurt er precies in concrete situaties? Wat voel je dan van binnen? 

We maken gebruik van een breed palet aan bewezen technieken. De DISC of Insights kleuren analyse, het onderliggende drijfveren onderzoek, teamrollen methodologie, of systemisch werk zoals opstellingen om er een paar te noemen. Ze leggen feilloos bloot wat er speelt. We leren je niet alleen vaardigheden. Met onze Paradise Shaper methode transformeren we patronen zelfs op het onderbewuste niveau. Hierdoor gaat de energie weer stromen, in jezelf en in het team als geheel. Je ontwikkeling komt in een stroomversnelling en je team transformeert tot een high performance team. 

Wil je echt een doorbraak realiseren in jouw leiderschap? Lees hier meer over ons Personal Paradise programma. Volledig gericht op  jouw persoonlijke vraagstuk begeleiden we jou in 6-12 coach sessies naar een doorbraak in jouw leiderschap. Je krijgt daarbij toegang tot onze online My Paradise omgeving, met dagelijkse podcasts en video’s om jouw transformatie te borgen.

Wil je je hele team ontwikkelen tot een High Performance team? Dan is ons Team Paradise programma bijzonder effectief. Lees hier hoe we jouw team in 6-12 maanden begeleiden door alle fasen van de transformatie. Wij begeleiden zowel jouw teamleden individueel in hun ontwikkeling, als het team als geheel. Ook krijgen alle teamleden toegang tot de online My Paradise omgeving om telkens gevoed te worden in hun veranderproces.  

Wil je vrijblijvend sparren over de mogelijkheden waarmee Paradise Shaper jou en je team kan ondersteunen? Neem dan hier contact met ons op!

We wensen je een Impactvol 2025!

Warme groet, Team Paradise Shaper

Gerelateerde inspiratie

Mag ik van mezelf zijn wie ik eigenlijk wil zijn?

Dat lijkt nogal een logische vraag op het eerste gezicht. Maar als we dieper kijken is het fascinerend dat het antwoord op de vraag nogal eens ontkennend van aard is. Hoe komt het toch dat we allerlei dingen doen waarvan we niet gaan kwispelen, waar we niet blij van worden? Wat maakt dat we aan [...]

Begin het nieuwe jaar goed met deze leiderschapstips

De bedrijfswereld bevindt zich in een razendsnelle transformatie. Oude leiderschapsmodellen werken niet meer. Voor jou als leider betekent dit niet alleen meegaan met de stroom, maar voorop lopen met een nieuw soort leiderschap. Jij wil groeien met goed leiderschap, menselijk leiderschap. Want jouw mensen zijn cruciaal om jouw groeiambities waar te maken. Effectief leiderschap is [...]

Bezielde Zaken: Bas Strijbosch, Eigenaar en Gastheer Restaurant 1910

Dorine en Paul interviewen inspirerende leiders in hun podcast serie ‘Bezielde Zaken’, die te vinden is op Spotify. Als je het hebt over gastvrijheid en heerlijk eten in Eindhoven dan heb je het over Bas Strijbosch van 1910 Restaurant. Bas is eigenaar van dit stijlvolle restaurant aan het levendige Wilhelminaplein. Dagelijks is het volgeboekt. Gasten [...]